woensdag 2 februari 2011

CCC: Wie wil Charlotte Champagne Cadeau?


Charlotte Champage hangt nu al een maand aan een muurtje in ons huis.

Het lijkt minder. Een maand gaat snel voorbij. Ze lijkt pas gearriveerd.

Nooit stak ze tegen, nooit was ze vervelend. Ze was er en ze scheen het nog plezant te vinden ook. Daar te hangen. Die Charlotte. Met Champagne als achternaam.

Aan de kale muur aan een dikke nagel. Cadeau gekregen voor een maand lang. Een band hebben we nooit echt gehad. We wisten dat Charlotte ons zou verlaten om een reis te maken. Waarom zou je een band smeden met een reiziger? Kan je een band hebben met een object in minder dan een maand? De reis zelf interesseerde me duidelijk meer dan de reiziger. Kunst op reis.


Indrukken...

Maarten vroeg als kunstenaar, als ontwerper van Charlotte om een maand lang indrukken, ideeën of gevoelens over het schilderij neer te schrijven. Ik lees dat nu, veel te laat natuurlijk, in de handleiding die achteraan in de enveloppe steekt… Foei. Grote broer deed niet erg zijn best… Bedoeling was om vaak, zelfs wekelijks iets te posten op deze site.


Wij, ja, ons hele gezin hebben dagelijks vele malen aan Charlotte gepasseerd bij het in en uitlopen van ons huis. Normaal hangt daar een foto, een foto die nu even op reis is, vanuit documentair oogpunt. Een foto uit mei 1939, net voor de oorlog begon. Een foto van ons beider grootmoeder. Een jong meisje toen. In Lourdes.
Nu is de tijd gekomen om Charlotte te laten gaan en grootmoeder terug te hangen. Ai. Charlotte wordt Marcella.
Toeval of niet, Charlottes vormen doen erg denken aan Alfred Judocus Kwak. Daar was de gezinsraad het over eens. Een eend, Charlotte is een stille eend. Niet kwakend, niet schuddend met haar waggelgat.

In de bijgeleverde brief lees ik dat het schilderij bij Herman Van Veen moet belanden. Wie spreek ik straks aan? Wie reist Noorderwaards? Ik ga straks op avontuur en neem Charlotte mee op de trein, naar school, naar een spreekbeurt of een les… en vertel Charlottes plan. Wie ze hebben wil, kan ze krijgen...


Wie het wordt, lees je straks...
Alle groeten uit het Kerkplein nummer 5.
Lichtervelde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten